Chuťový vjem – je asi to první, co nás láká k jejich konzumaci. Mezi ostatními ořechy vyniknou svou typickou velmi jemnou a sladkou chutí, která příjemně doplní veškeré sladké dezerty a zmrzliny. Jestliže je rozemelete na jemno, můžete s nimi posypat palačinky, ozdobit čokoládový pudink, žemlovku nebo ovocná koktejl. Neměly by chybět v žádné ořechové směsi s kousky sušeného ovoce, a to jak tuzemského (švestky, rozinky a meruňky), tak i exotického (kokos, banán, ananas). Nezanechávají v ústech hořkou pachuť, která mnohdy kazí chuťový vjem z vlašských ořechů, na kešu 1 kg si opravdu pochutná i ten největší odpůrce oříšků a semen.
Kešu je ovoce – když se řekne „ořech“, představíte si zpravidla pevnou skořápku obalenou zelenou slupkou, která na stromě pukne v období dozrávání. Kešu oříšky jsou nažkou umístěnou na horní části ovocného plodu, které svým tvarem připomíná zavěšenou lucernu. Samotné ovoce je velmi chutné, ale je natolik křehké, že by neustálo dlouhý transport na náš trh, proto si na něm pochutnávají pouze domorodci.
Cena – ta je o něco vyšší než např. u ořechů vlašských a má to několik důvodů. Tím prvním je obtížné pěstování vzhledem k tomu, že každý strom rodí jen relativně malý počet plodů. Zároveň jde o tropický druh, který se k nám musí dovážet a třetím důvodem vyšší ceny je vysoký obsah velmi cenného tryptofanu.
Tryptofan – je aminokyselina (esenciální), kterou musíme dodávat v potravě, a zasloužila by si samostatný článek. Má totiž značný význam pro tvorbu hormonu serotoninu a melatoninu v lidském organismu. Zjednodušeně řečeno, kešu napomáhají velmi výrazně k lepší náladě, pomáhají potlačovat agresivitu a deprese, takže je mnohem lepší hrst oříšků denně, než být závislý na kofeinu a nikotinu, nedej Bože na alkoholu. Kromě toho v oříšcích naleznete mnoho zdravého tuku, proteiny a složité sacharidy, minerální látky a vitamíny, hlavně E a skupinu B.